برای اماده سازی فضای مصاحبه ابتدا سه کودک که به ترتیب هفت و نه و هشت ساله بودند را به اتاق هایشان بردم تا آنها با تمرکز تمام جواب سوالهایم را بدهند.
شهراد هفت ساله
مهراد نه ساله
و فراز هشت ساله کودکان مورد آزمون من دراین کار تجربی بودند.
ابتدا از مهراد (کودک نه ساله) پرسیدم: در مراسم عزاداری امام حسین چه حسی داری؟
و او پاسخ داد: لباس مشکی میپوشم و برای امام حسین که شهیدشد درکنار مردم شهر عزاداری میکنم. حس خوبی دارم چون خانم معلمم میگه هرکسی برای امام حسین عزا داری کند به بهشت می رود!
و سپس از فراز (کودک هشت ساله) مورد ازمون عینا همین سوال را پرسیدم
و او پاسخ داد: به خیابانها میرویم و شمع روشن میکنیم. من شمع روشن کردن را دوست دارم.
و در اخر از شهراد(کودک هفت ساله) دوباره همین سوال را پرسیدم:
پاسخ او متفاوت بود!
او هیچ ذهنیت خاصی در رابطه با عزاداری و مراسم محرم نداشت.
تنها جمله ای که گفت این بود: همان مراسمی که اون سال رفته بودیم و بهمون در چادر های کنار خیابون شیر کاکائو دادند؟
سپس از آنها خواستم که خصوصیات یک فرد خوب و یک فرد بد را توضیح دهند.
شهراد(کودک هفت ساله): شخص خوب را فرشته مهربان که هر موقع کار خوب انجام میداد فردا صبح زیر بالشتش پول میگذاشت توصیف نمود.
آدم بد هم مثل آدم فضایی هایی که در آن فیلم به شهر حمله کردند و همه را کشتند.
فراز(کودک هشت ساله): آدم خوب مثل مامانبزرگ است! وقتی به خانه شان میروم به من شکلات و ادامس می دهد.
و شخص بد مثل امیررضا دوستم که در مدرسه بچه ها را مسخره میکرد و کتک میزد می ماند. هیچکس با ادم بد دوست نمیشود و آنرا نمیخواهد.
و در اخر مهراد(کودک نه ساله ) بر این نظر بود که : آدم خوب کسی ست که خدارا دوست داشته باشد و به پدر مادرش کمک کند و به حرفهای آنان گوش دهد.
اما آدم بد کسی ست که حرفهای بزرگترهایش را گوش نمیکند و دیگران را اذیت میکند.
آدم خوب به بهشت و آدم بد به جهنم میرود.
طبق این مصاحبه ها از نظر شخصی من کودکان هرچه به سن بلوغ نزدیکتر میشوند افکارشان در رابطه با خوبی و بدی یا خیر و شر تغییریافته و پخته تر میشوند.
تا زمانی که کودک هستند مفاهیم گنگ و خام تری در این رابطه دارند و هرچه به سن انها افزوده میشود افکار انها رو به رشد خواهد بود
تحقیق تجربی
کار کلاسی هفتم (مصاحبه با کودکان در رابطه با مفهوم شر و خیر)
ساله ,کودک ,آدم ,هفت ,هشت ,رابطه ,هشت ساله ,آدم خوب ,هفت ساله ,امام حسین ,نه ساله
درباره این سایت